De opleiding huidtherapie begon namelijk al in de jaren 70 als een particuliere opleiding, die niet erkend, en niet bekostigd werd door de overheid.💰De opleiding duurde toendertijd twee jaar en werd in de weekenden gegeven. Vanaf 1989 werd de opleiding een drie jarige deeltijdopleiding op de Hogeschool in Eindhoven en op de Hogeschool Midden Nederland, maar het bleef nog steeds een niet erkende opleiding. De Hogeschool Eindhoven is uiteindelijk gestopt met het geven van de opleiding, en is samengevoegd met Hogeschool Midden Nederland – deze scholen zijn samengevoegd tot de Hogeschool Utrecht. Vanaf dat moment is er een nieuw opleidingsprofiel gemaakt voor de huidtherapeut en hebben ze in 1999 een erkende HBO aangevraagd. Ook werd de opleiding verzwaard naar 4 jaar.
Dit is toen gelukt en sinds 2000 is huidtherapie een erkende HBO opleiding!👏🏼
Wist je dat we in Nederland spreken van huidtherapeuten, en in Australië van dermal clinicians?👩🏽⚕️
In de eerste podcast aflevering vertelt @petra_eggens, huidtherapeut én docent op de @huidtherapiehogeschoolutrecht hier meer over.
In 2003 is het beroep huidtherapie in Nederland opgenomen in de Wet BIG. Dit heeft ervoor gezorgd dat wij als huidtherapeuten ook vergoede zorg kunnen aanbieden. Helaas is dit nog niet het geval in Australië, ze zijn hier al jaren hard mee bezig om dit voor elkaar te krijgen.
Jeannie Devereaux (dermal clinician en docent uit Australië) komt een aantal keer per jaar op de @huidtherapie_haagsehogeschool om haar ervaring en kennis te delen met de studenten huidtherapie.