PCOS is een afkorting van Polycysteus Ovarium Syndroom. PCOS komt voor bij 5 tot 15 procent van alle vrouwen en gaat gepaard met vervelende klachten. Één van de veel voorkomende klachten bij PCOS is overbeharing. Het vervelende hiervan is, is dat dit zich meestal in een mannelijk beharingspatroon voordoet. Vaak dus ook in het gezicht en/of de hals en decolleté. 

Omdat het een syndroom is, kan het zo zijn dat niet elke vrouw dezelfde symptomen hoeft te ervaren. Het beeld van PCOS is bij elke vrouw weer anders. Normaal gesproken komen na de menstruatie bij de vrouw in de eierstokken enkele eiblaasjes (follikels) tot ontwikkeling. Bij vrouwen die aan PCOS lijden, worden in de eierstok eigenlijk teveel kleine follikels gevormd. Hierdoor ontstaat er een verstoring in de natuurlijke hormoonbalans.

Als het gaat om overbeharing kan de huidtherapeut behandelingen uitvoeren zoals laserontharing, om de haargroei te verminderen en onder controle te houden.

Vroeger kon laserontharing alleen bij lichte huidtypes uitgevoerd worden🧐

De eerste generatie effectieve lasers voor ontharing (begin jaren ‘90) waren nog niet in staat om het ‘pigment’ in de haartjes te onderscheiden van het pigment in donkere huidtypes. Hierdoor was het minder veilig en zou de huid kunnen verbranden. Daarnaast waren de behandelingen destijds alleen beschikbaar in medische klinieken en ontzettend duur.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig veel lasers die wél veilig en effectief zijn voor een breder scala aan huidtypes, en dus ook voor overbeharing bij donkerdere huidtypes. Wel hangt dit er echt vanaf welk laserapparaat er gebruikt wordt, kijk hier goed naar voordat je een behandeling ondergaat! 

Er worden daarnaast ook nog steeds veel laserbehandelingen aangeboden met korting, zo heb je bijvoorbeeld acties voor ‘onbeperkt laseren’. Ik zeg altijd: als je onbeperkt mag komen, zal het ook nodig zijn dat je je hele leven blijft laseren. Want dan is de laser gewoon niet sterk en effectief genoeg en zal je nooit van je haren afkomen.😉

Fun fact: de eerste laserontharingssystemen kwamen al in de jaren ‘60 op de markt, echter waren deze totaal niet effectief en ook schadelijk voor de huid. 

Wil je meer weten over laserontharen bij een huidtherapeut? Luister dan de derde aflevering van @huidtherapiedepodcast met Marit van Boldrik van @skinlasersupport 🎙️