Zonschade is eigenlijk een overkoepelde term voor verschillende huidafwijkingen. Niet alleen voor pigmentvlekken, maar ook voor huidverslapping, couperose (kleine rode bloedvaatjes), ouderdomswratten, huidkanker en nog veel meer. In de podcast aflevering over zonschade met @diedejan_van_bergcare hebben we het onder andere over deze huidafwijkingen en wat een huidtherapeut voor behandelingen kan toepassen om de zonschade te verminderen. Ook geeft Diedejan een voorbeeld van een vrachtwagenchauffeur die 28 jaar lang met zijn linker gezichtshelft in de zon heeft gezeten (aan de raamkant). Je ziet heel duidelijk dat zijn linkerhelft er veel ouder uitziet dan zijn rechter gezichtshelft. Dit noem je ook wel solaire elastose, het elastiek in de huid is dan als het ware helemaal verslapt door jarenlang zon beschadiging. Zo zie je maar dat je zelfs dóór een autoruit zonschade op kunt lopen. Tip: smeer je ook in de winter in met een SPF als je veel buiten komt! ☀️
Fotobron vrachtwagenchauffeur: The New England Journal of Medicine
Wist jij dit?! 😧 Lees snel verder 👇
In de tweede aflevering van de podcast heb ik het samen met @diedejan_van_bergcare over zonschade en over de schadelijkheid van een zonnebank. Uit onderzoek blijkt dat zonnebankgebruikers onder de 35 jaar, 59% méér kans hebben op een melanoom op latere leeftijd, dan mensen die niet onder de zonnebank gaan.
Toen ik deze post begon te schrijven heb ik de podcast zelf weer opnieuw beluisterd, en ik was eigenlijk toch weer het meest in shock over het feit dat de zonnebank zoveel meer schade kan veroorzaken voor onze huid dan dat de meeste mensen voor ogen hebben.
Gelukkig zie ik al steeds minder mensen in de praktijk die regelmatig onder de zonnebank gaan, maar nu zeker in de winter, vinden mensen het tóch wel heel fijn om een kleurtje te hebben. Maar waarom is dat eigenlijk? Waarom is een bruiner kleurtje ‘gezonder’ en voelen mensen zich hierdoor meer zelfverzekerd?
Ook is het een fabel, dat als je voorafgaand aan een vakantie nog even ‘voor bruint’ onder de zonnebank, je beter beschermd bent. Een zonnebank biedt enkel een bescherming van een SPF 2-4, niets dus🙈. Het is een vluchtige en agressieve vorm van bruining, wat alsnog voor schade zorgt in de huid.
Conclusie: Niet onder de zonnebank en SMEER JE IN!😇🧴
Ben jij benieuwd of je zonschade hebt opgelopen? Maak dan een afspraak bij een huidtherapeut bij jou in de buurt en kijk wat de mogelijkheden zijn voor huidverbeterende behandelingen!